En fotograf med bas i Umeå. Mikael Lundgren: 070–6474958. |info@bildinorr.se

Det här är Bild i Norr

Bild i Norr och Fotograf Mikael Lundgren är sedan 1993 en av Norrlands mest anlitade och uppskattade frilansfotografer inom områdena reportagefoto, nyhetsfotografering, arkitektur, miljöer och fotodokumentation. Uppdragen genomsyras av professionalitet, trygghet och kreativitet och utförs på kort varsel med leverans samma dag eller som planerade uppdrag med eller utan reporter på plats.

Oavsett om du är en redaktör, AD eller ska bli fotograferad av mig så ska du känna dig trygg. Att arbeta med Bild i Norr och Fotograf Mikael Lundgren ska vara enkelt och självklart. Min grundtes är att vara intresserad och engagerad och jag ställer ofta många frågor inför ett uppdrag.

Jag föredrar att vara påläst och väl förberedd inför mina uppdrag eftersom det borgar för en hög kvalitet på det slutgiltiga bildmaterialet. Det utesluter inte att jag gärna tar på mig rykande heta nyhetsjobb som kräver improvisation och vakenhet för situationen! Ta kontakt med mig till ditt uppdrag.

Fotograf Mikael Lundgren, Bild i Norr. Kontakt 070–6474958

Vad Bild i Norr står för

Bakom Bild i Norr står jag, fotograf Mikael Lundgren i Umeå. Företaget bildades i Umeå 1993. Min fotokarriär började betydligt tidigare än så.

För att göra en lång historia kort så utbildade jag mig till officer inom flygvapnet men avslutade studierna som löjtnant efter två år. Den civila karriären lockade mer och jag påbörjade i mitten av 70-talet högskolestudier inom datateknik och databashantering i Uppsala. Samtidigt hade mitt fotointresse börjat på allvar och parallellt med högskolestudierna gick jag en utbildning till fotograf i Uppsala under två och ett halvt år.

Efter högskoleutbildningen arbetade jag inom Landstingets servicebyrå med stordatorsystem, först i Stockholm och några år senare rekryterades jag till motsvarande tjänst i Umeå. Passionen för fotografi pockade dock på och sommaren 1987 fick jag tack vare kontakten med fotografen Jan-Christer Hägglund möjligheten att vikariera på Västerbottens Folkblads fotoavdelning. Fokus låg till att börja med på mörkrumsarbete och att hämta lokalredaktörernas bilder på busstationen och hantera dem.

Efter några månader fick jag så möjligheten att ta steget till att bli fotograf och blev fast anställd på Folkbladet våren 1988. En bit in på 90-talet försämrades tidningens ekonomi kraftigt vilket så småningom ledde till konkurs. I samband med det valde jag 1993 att ställa mig på egna ben och bli frilansfotograf i Umeå och bildade företaget Fotograf Mikael Lundgren som numera bär namnet Bild i Norr.

Som fotograf är mitt fokus oftast på människor och miljöer. Jag arbetar främst med nyhetsfotografering, reportagefotografering, bildjournalistik och fotodokumentation. Jag håller dessutom regelbundet standardiserade och specialdesignade fotokurser och fotoutbildningar åt både offentliga och privata företag och organisationer i Umeå och Västerbotten.

Lite kuriosa om mig är att jag 1999 var först av de professionella fotograferna i Umeå att arbeta med digitalkamera. Redan 1994 köpte jag min första Macintoshdator. 1995 kopplade jag upp mig mot internet och skapade som förste frilans här i Umeå en egen webbplats för att marknadsföra mina fototjänster. Ta kontakt med mig till ditt uppdrag!

Medlem i Svenska Fotografers förbund, SFF, (www.sfoto.se)

Bild i Norr hos SFF

Google+

Oavsett om du är en redaktör, AD eller ska bli fotograferad av mig så ska du känna dig trygg. Att arbeta med Bild i Norr och Fotograf Mikael Lundgren ska vara enkelt och självklart. Min grundtes är att vara intresserad och engagerad och jag ställer ofta många frågor inför ett uppdrag. Jag föredrar att vara påläst och väl förberedd inför mina uppdrag eftersom det borgar för en hög kvalitet på det slutgiltiga bildmaterialet. Det utesluter inte att jag gärna tar på mig rykande heta nyhetsjobb som kräver improvisation och vakenhet för situationen!

Min ambition är att tack vare mina tre decenniers erfarenhet så kan jag förmedla ett lugn till den som ska bli fotograferad och samtidigt vara snabb och kreativ i fotograferingsögonblicket. Jag har lätt för att smälta in i miljön och anpassa mig till olika situationer. Genom att lyssna till och interagera med den som ska bli fotograferad har jag möjlighet att skapa bilder som fångar personligheten hos den fotograferade.

Ofta är arbetet med en nyhet eller en text satt under tidspress. Därför är jag van att arbeta på kort varsel och där bilder ska leverans samma dag. Lika ofta arbetar jag med reportage där planeringstiden är lite längre. Oavsett om du sitter stressad på en redaktion eller vid en byrå så är min absoluta strävan att utföra uppdragen professionellt och med hög känsla och personlighet. Fotouppdragen gör jag lika ofta tillsammans med en reporter eller på egen hand.

Kontaktuppgifter fotograf Mikael Lundgren: 070-6474958

Kontaktuppgifter fotograf Mikael Lundgren

Bild i Norr, fotograf Mikael Lundgren
Mobil: 070 – 647 49 58
E-post: info@bildinorr.se

Bild i Norr
Hedvägen 21
903 62 Umeå